10 листопада – Всесвітній день молитви за сиріт

Діти-сироти в Біблії

Біблія говорить нам, що Бог по-особливому, з любов’ю та турботою ставиться до певної категорії людей, зокрема, до сиріт. Більше тридцяти уривків Старого Завіту свідчать про те, що Бог є захисником сиріт. Один з текстів Повторення Закону 10:18 нагадує, що Бог «чинить суд сироті та вдові, і любить приходька, щоб дати йому хліб і одяг».

Коли ізраїльтяни збирали урожай зерна, овочів чи фруктів, вони залишали на полі те, що залишалось після жнив. Залишені плоди призначалися для «приходьків, сиріт та вдів» (Повторення Закону 24:19-21).

У Законі Мойсея було чітко сказано: «Жодної вдови та сироти не будеш гнобити» (Вихід 22:21, 22). Бог сказав: «Сироти не будеш гнобити» (Вихід 22:21). Це був не просто заклик до людяності, а Божий наказ. Дитина, яка втратила батьків, – своїх захисників і годувальників, – ставала вразливою. Ніхто не мав права її гнобити. В інших перекладах Біблії слово «гнобити» передано як «утискати», «знущатись» або «визискувати». Коли хтось несправедливо поводився із сиротою, це було серйозною провиною в Божих очах.
І ми повинні пам’ятати про це і діяти відповідно до заповідей Господа.

За матеріалами БФ “Спадщина”.